Raspuns: Avand in vedere faptul ca regularizarea nu are in vedere ajustarea bazei de impozitare in baze prevederilor cuprinse la art. 138 din Codul fiscal , ci corectarea unei erori constatate ulterior emiterii facturii initiale, am in vedere prevederile doar prevederile art. 159 "Corectarea documentelor" alin. 1 lit. b) din Codul fiscal .
Regula generala prevede ca orice factura emisa poate fi corectata daca se afla in cadrul termenului de prescriere de 3 ani.
Pentru corectarea facturii emise eronat, emiteti o noua factura care poate fi:
1. o factura completata pe doua randuri, din care:
- pe primul rand inscrieti informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat si valorile cu semnul minus;
- pe al doilea rand inscrie informatiile complete, corecte, prin aplicarea aceluiasi tratament fiscal aplicat initial. De exemplu, ati prestat si facturat un serviciu pe care l-ati considerat neimpozabil in Romania in baza prevederilor art. 133 alin. 2 din Codul fiscal . La corectarea facturii initiale trebuie sa aplicati aceiasi baza legala.
2. o factura care cuprinde informatiile complete si corecte. Concomitent cu aceasta factura corecta, pe un document separat, stornati factura initiala, emisa eronat.
Pe factura corect completata se inscrie mentiunea "factura de corectie la factura nr. ...." . Aceasta factura, corect completata, se anexeaza facturii initiale.
Facturile astfel intocmite trebuie transmise si beneficiarului persoana impozabila stabilita pe teritoriul CEE.
Valoarea inscrisa in factura corect completata se utilizeaza pentru:
- inregistrarea in evidenta contabila;
- inregistrarea in evidenta fiscala organizata in baza jurnalului pentru vanzari;
- raportarea prin decontul de taxa cod 300. Prin decontul de TVA, operatiunea se raporteaza cu semnul plus sau cu semnul minus la randul 4 din decontul de TVA cod 300 denumit "Regularizari privind prestarile de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata".
Asa cum se prevede prin OMFP 183/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de TVA", la acest rand se inscriu regularizarile ulterioare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate la randul 3.1 din decont in alta perioada, cum ar fi, de exemplu, modificarea pretului generata de alte situatii decat cele prevazute la art. 138 din Codul fiscal , nedeclararea din eroare a operatiunilor respective in perioada in care intervine exigibilitatea etc.
- raportarea prin declaratia recapitulativa cod 390. Pentru eroarea de pret corectata, se depune o noua declaratie cod 390, rectificativa, pentru corectarea declaratiei depuse initial, pe acelasi format, prin bifarea casetei "declaratie rectificativa" inscrisa in formular.
Daca prestarea serviciului a avut loc in anul 2010, d.p.d.v. contabil, corectarea erorii se efectueaza intermediul contului 117 "Rezultat reportat" iar d.p.d.v. al impozitului pe profit se depune o declaratie rectificativa cod 101.
Ultima ora
Abonare newsletter
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Comentarii
0 comentarii