Raspuns: Potrivit art. 48 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare , venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia prevederilor art. 49 si 50.
Potrivit pct 37 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul realizarii veniturilor pentru a putea fi deduse sunt:
a) sa fie efectuate in interesul direct al activitatii;
b) sa corespunda unor cheltuieli efective si sa fie justificate cu documente;
c) sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.
In situatia in care facturile sunt emise pe numele PFA-ului si achitate cu cardul personal al persoanei fizice se va intocmi Dispozitie de plata-incasare catre casierie (cod 14-4-4), catre persoana fizica. Aceasta se va inscrie in Registrul Jurnal de Incasari si plati in coloana pentru plati in numerar.
In concluzie se poate deduce facturi de cheltuieli efectuate in scopul activitatii PFA-ului si care sunt pe numele PFA , chiar daca plata s-a efectuat cu cardul personal si nu cardul PFA-ului, in conditiile intocmirii Dispozitie de plata-incasare catre casierie (cod 14-4-4).
Articole conexe
Ultima ora
Abonare newsletter
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Comentarii
4 comentariiNu are relevanta cu ce se face plata efectiva, important este documentul care arata cheltuiala deductibila pentru ca nu este permis sa confundam cheltuiala cu plata si nici ca in calitate de experti sa dam apa la moara fiscului.
Domnilor bonul fiscal sau factura sunt documentele justificative care evidentiaza o cheltuiala deductibila fiscal.