Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Vreti sa deduceti integral cheltuielile cu amortizarea autovehiculelor?

Cheltuielile cu amortizarea fiscala nu mai sunt deductibile integral pentru autovehiculele achizitionate pe firma, incepand cu luna februarie.
Ordonanta Guvernului nr. 8/2013 a stabilit ca, de la 1 februarie, cheltuielile cu amortizarea autovehiculelor sunt deductibile partial, numai in limita a 1500 de lei/luna, reglementare aplicabila pentru toate mijloacele de transport persoane din categoria M1. Acestea sunt definite ca vehicule avand cel putin patru roti, concepute si construite pentru transportul de pasageri, care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune, conform Ordinului ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003.

Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile art. 24 alin. (11) lit. f) din Codul fiscal, astfel ca aceste autovehicule nu pot fi amortizate si in functie de numarul de kilometri sau numarul de ore de functionare prevazut in cartile tehnice.

Vechile reguli permiteau firmelor sa amortizeze autovehiculele pe o perioada de maxim 6 ani, indiferent de valoarea lor, cheltuielile fiind deductibile integral din punct de vedere fiscal. De la 1 februarie, insa, deductibilitatea a fost limitata pana la 1500 de lei/luna. Noua reglementare se aplica si pentru autoturismele cumparate inainte de 1 februarie 2013, pentru cheltuielile cu amortizarea stabilite in baza valorii fiscale ramase neamortizate la aceasta data, astfel ca din februarie orice suma care depaseste plafonul de 1500 de lei va fi considerata nedeductibila.

Pentru a beneficia de deducerea integrala a cheltuielilor cu amortizarea, agentii economici pot alege sa isi achizitioneze autoturisme care nu costa mai mult de 108.000 de lei (6 ani x 1500 de lei/luna), adica aproximativ 24.000 de euro.

Recomandare:
Noul regim fiscal al cheltuielilor cu autovehicule

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x