Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

5 strategii sustenabile pe care sa le implementezi in cadrul afacerii tale

Poluarea este una dintre cele mai mari si grave probleme cu care se confrunta societatea la momentul actual. Aceasta afecteaza natura, sanatatea oamenilor si chiar economia globala. Motiv pentru care, protejarea mediului este o actiune esentiala, care nu trebuie neglijata.

 

Pe langa protejarea mediului inconjurator, firmele care sunt eco-friendly au ca avantaje reducerea costurilor operationale si formarea unei reputatii solide. Iata 5 strategii sustenabile pe care le poti implementa in cadrul afacerii tale.

Diminueaza consumul de energie

O prima strategie sustenabila esentiala pentru afacerea ta este reducerea consumului de energie. Companiile pot diminua costurile operationale prin intermediul reducerii dependentei de energia electrica.

Pentru a-ti transforma afacerea intr-una prietenoasa cu mediul, utilizeaza corpuri de iluminat eficiente. Poti opta pentru panouri luminoase LED, deoarece sunt durabile, consuma mai putina energie cu 80% decat luminile incandescente si cu aproximativ 50% mai putina decat cele fluorescente.

De asemenea, un alt aspect important in scaderea consumului de energie este izolarea cladirii unde se desfasoara activitatea afacerii tale. Astfel, izolarea termica diminueaza cantitatea de energie pe care o consuma sistemul de incalzire si racire.

Alege produse ecologice

Daca vrei ca afacerea ta sa isi desfasoare activitatea in mod sustenabil, realizeaza produse care nu sunt toxice pentru mediu si nu epuizeaza stratul de ozon. In crearea produselor, utilizeaza materiale care sunt reciclabile: ambalajele din carton si hartie, sticle si borcane din sticla, plastic reciclabil (cel care are simbolul de reciclare trecut pe ambalaj) si metalele (conservele de aluminiu).

De asemenea, pentru a mentine sanatatea apei si a solului, opteaza si pentru materiale care sunt regenerabile (produse din lemn natural, sustenabil, resturi agricole) si biodegradabile (amidon de porumb, bumbac organic, hartie, carton etc).

Echilibreaza nivelul de productie

Supraproductia poate duce la risipa, aceasta fiind daunatoare pentru lantul global de aprovizionare, cel al profiturilor si, nu in ultimul rand, planetei. Astfel, strategia sustenabila in acest caz este de a echilibra nivelul de productie.

Supraproductia se intampla atunci cand firma realizeaza multe produse, insa, fara a cunoaste in mod cert ca se vor vinde toate. Pentru a evita acest lucru, analizeaza cu atentie istoricul firmei si feedback-ul clientilor, pentru a face o estimare corecta a viitoarelor comenzi.

Reutilizeaza produsele

Incearca, pe cat posibil, sa reutilizezi anumite produse, in loc sa le transformi in deseuri. Exista cateva avantajele in ceea ce priveste procesul de reutilizare a produselor sau materiilor prime: reducerea nivelului de poluare, diminuarea costurilor si stimularea creativitatii.

Printre produsele care pot fi reutilizate se numara: recipientele din sticla, din plastic, pungile de panza (sau alte ambalaje reutilizabile), hainele vechi (prin donare sau modificarea croielii) si piesele vechi de mobilier (prin reconditionare).

Astfel, daca reutilizezi un recipient din sticla de la un produs, poti elimina necesitatea de a produce altul de la zero, iar daca ai o bluza dintr-o colectie mai veche, care nu s-a vandut, poti crea un design diferit pentru urmatorul produs, in loc sa o arunci.

Colaboreaza cu firme care promoveaza sustenabilitatea

Daca vrei ca reputatia afacerii tale sa prospere, incepe sa colaborezi cu brand-uri care promoveaza sustenabilitatea, deoarece, pe aceasta cale, publicul tinta capata mai multa incredere in actiunile firmei. Aceste colaborari te ajuta sa gasesti strategii sustenabile pentru a proteja mediul intr-un mod mult mai rapid si eficient.

Astfel, printre beneficiile unei astfel de colaborari se numara: reducerea costurilor (colaborarea permite impartirea comuna a resurselor financiare, tehnologice si umane), maximizarea creativitatii (impreuna puteti gasi perspective inovative), consolidarea increderii publicului tinta, sprijin reciproc si accesul la finantare (combinarea investitiilor comune, accesarea fondurilor europene).

In concluzie, implementarea unor strategii sustenabile te ajuta sa construiesti o relatie solida cu publicul tinta, sa contribui la protejarea mediului si este benefic pentru economia afacerii tale. Aplica sfaturile din acest articol, care te pot ajuta sa implementezi strategiile sustenabile potrivite pentru firma ta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x