Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cesiune contract de leasing sau vanzare mijloc fix catre o persoana fizica. Implicatii fiscale

Intrebare: Va rugam sa ne precizati ce impozite se platesc catre stat in cazul cesionarii unui mijloc fix achizitionat in leasing, amortizat in proportie de 80% (valoare contabila neta 3.000 lei), catre o persoana fizica. Dar in cazul in care acest mijloc fix se vinde persoanei fizice la sfarsitul perioadei de leasing la o valoare de 5.000 lei?
Raspuns:
Cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata, precum si eventualele cheltuieli efectuate cu ocazia cesiunii (catre societatea de leasing) sunt deductibile la calculul impozitului pe profit daca se poate dovedi ca au fost facute in scopul realizarii venituri impozabile si daca se considera ca mijlocului fix respectiv nu mai avea capacitatea de a genera venituri viitoare, ci mai degraba costuri (asigurare, reparatii, service etc), insa cesiunea sau vanzarea trebuie justificata mai ales in cazul in care se face catre o persoana afiliata (inrudita).

In cazul cesionarii contractului de leasing unei persoane afiliate, organele fiscale pot reconsidera operatia de cesiune de leasing la un eventual control fiscal, potrivit art. 11 din Codul fiscal, in cazul in care va constata ca cesionarea contractului de leasing are ca scop evitarea vanzarii la pretul de piata al mijlocului fix respectiv. In acest sens, organele fiscale ar putea considera nedeductbila eventual, TVA, cheltuiala cu amortizarea si cu scoaterea din gestiune a mijlocului fix (partea neamortizata).
 
In concluzie, pretul de vanzare ar trebui sa fie pretul pietei.
Pentru a justifica vanzarea mijlocului fix respectiv, va recomandam sa documentati pretul prin oferte/anunturi de pe piata privind preturile bunurilor de acelasi tip, ramura de activitate, etc… astfel incat sa rezulte ca la momentul vanzarii, pretul de piata al unor astfel de bunuri este in jurul celui la care se face vanzarea. Ca documente puteti solicita si expertize tehnice, faptul ca se necesita cheltuieli de reparatii costisitoare, etc.
 
In concluzie, cesiunea contractului de leasing trebuie sa aiba un motiv rezonabil iar vanzarea trebuie sa se faca la pretul de piata.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

2 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Juliolurgy 15 Aug. 2024
Prepare oneself for any naughty journey where sexy 20 girls and horny women show off their wildest edges. From solo serves to intense party scenes, Nude BBW Mature Women Blog is jam-packed with these sexy sirens at their raunchiest.
dragomir 07 Sep. 2012
Ce se intampla cu TVA de recuperat la o societate comerciala radiata de Reg.Com cu ocazia intocmirii bilantului de lichidare?Mentionez ca societatea este pe pierderi,care se acopera cu capitalul social si cu rezervele legale pentru care am platit impozit pe profit si din ce a mai ramas am platit impozit pe dividende si am achitat din soldul casei dividendele provenind din rezervele legale.Mentionez ca nu cerem control fiscal pentru restituirea TVA de 900 lei ci il cedam statului.Pentru a depune bilantul pe 0 am inchis 4424 prin 456,este bine?
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x