Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Amortizarea contabila si amortizarea fiscala a mijloacelor fixe

Intrebare: O societate comerciala achizitioneaza si pune in functiune in luna mai 2011 un mijloc fix in valoare de 100.000 lei. Durata de amortizare este de 5 ani. Din punct de vedere contabil, mijlocul fix este amortizat liniar, iar din punct de vedere fiscal, mijlocul fix este amortizat accelerat. Ce influenta are amortizarea fiscala, precum si cea contabila asupra profitului impozabil in perioada in care este amortizat?
Raspuns:
Conform art. 24 alin. (6) din Codul fiscal, regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform urmatoarelor reguli:
 a) in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
 b) in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;
 c) in cazul oricarui alt mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva.
 
Alin. (22) al acestui articol stabileste ca prevederile Legii 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se aplica la calculul profitului impozabil, cu exceptia prevederilor art. 3 alin. 2 lit. a) si ale art. 8 din aceeasi lege.
 
Asadar, regimul de amortizare accelerata se poate utiliza in situatiile prevazute la art. 24 alin. (6) din Codul fiscal .
Amortizarea mijloacelor fixe (metodele folosite) trebuie prevazuta in Manualul de politici si proceduri contabile al societatii.
In conformitate cu prevederile art.10 al OMFP 3055/2009 entitatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori, potrivit legii. In cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective.
 
Pct. 267 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 stabileste ca politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale. Exemple de politici contabile sunt urmatoarele: alegerea metodei de amortizare a imobilizarilor, reevaluarea imobilizarilor corporale sau pastrarea costului istoric al acestora, capitalizarea dobanzii sau recunoasterea acesteia drept cheltuiala, alegerea metodei de evaluare a stocurilor, contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent etc.

Amortizarea contabila se calculeaza pe baza unui plan de amortizare intocmit pentru intervalul cuprins intre data punerii in functiune a imobilizarilor corporale si data recuperarii integrale a valorii de intrare a acestora.
La intocmirea planului de amortizare se va avea in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de folosire a imobilizarilor corporale.
 
Din punct de vedere contabil, Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul 3055/2009 stabilesc modul de determinare a amortizarii contabile.
 
Durata de utilizare economica este durata de viata utila prin care se intelege fie perioada in care un activ va fi disponibil pentru o entitate in vederea utilizarii, fie numarul produselor sau al unor unitati similare ce se estimeaza ca vor fi obtinute de catre entitate prin utilizarea activului respectiv.
 
O modificare semnificativa a conditiilor de utilizare sau invechirea unei imobilizari corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare. De asemenea, in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, folosirea lor fiind intrerupta pe o perioada indelungata, poate fi justificata revizuirea duratei de amortizare. In cazuri exceptionale, durata de amortizare stabilita initial se poate modifica, aceasta reestimare conducand la o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare.
 
Amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care imobilizarea corporala amortizabila este pusa in functiune, pana la recuperarea integrala a valorii de intrare, conform duratelor normale de functionare stabilite in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
 
Pentru calculul amortizarii fiscale se va avea in vedere valoarea fiscala a activelor la data intrarii in cadrul entitatii, valoare reprezentata de costul de achizitie, costul de productie sau valoarea de piata a imobilizarilor dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport in natura la capitalul social.
 
Durata normala de functionare este durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal, valoarea de intrare a imobilizarilor pe calea amortizarii.
 
Duratele normale de functionare a imobilizarilor corporale amortizabile se preiau din Catalogul aprobat prin HG 2139/2004 , publicata in M.Of. nr. 46 din 13 ianuarie 2005.
 
La achizitia unei imobilizari corporale noi, pe baza catalogului se stabileste durata normala de functionare in ani cu posibilitatea alegerii unei durate cuprinse intre o limita minima si una maxima.
 
Durata de utilizare economica stabilita de catre fiecare entitate in parte poate fi diferita de durata normala de functionare reglementata prin hotarare a Guvernului, motiv pentru care doar amortizarea fiscala este deductibila la determinarea rezultatului fiscal.
 
In practica pot exista doua situatii:
• durata de utilizare economica este mai mica decat durata normala de functionare;
• durata de utilizare economica este mai mare decat durata normala de functionare.
 
Exemplu:
In luna decembrie a anului 2009, entitatea „A” a achizitionat un mijloc fix avand costul de 14.400 lei, exclusiv TVA, pentru care decide o durata normala de functionare de 4 ani (in catalog, perioada este cuprinsa intre 4 si 6 ani).
Rata lunara de amortizare fiscala stabilita in regim liniar este de 300 lei (14.400 lei / 4 ani / 12 luni).
Entitatea stabileste ca durata de utilizare economica a mijlocului fix este de 3 ani si intocmeste planul de amortizare cu o rata lunara de amortizare contabila de 400 lei (14.400 lei / 3 ani / 12 luni).

Sintetic, situatia se prezinta astfel:


An fiscal  Amortizare      Amortizare   Cheltuieli deductibile  Cheltuieli nedeductibile
               contabila          fiscala            fiscal                              fiscal
2010        4800               3600             3600                              1200
2011        4800               3600             3600                              1200
2012        4800               3600             3600                              1200
2013         -                    3600             3600                                -
TOTAL    14400            14400            14400                             3600
 
In primii trei ani in care se inregistreaza amortizare contabila, se considera nedeductibila fiscal suma de 3.600 lei (1.200 lei pentru fiecare an fiscal) deoarece perioada de utilizare economica este mai mica decat durata normala de functionare cu un an, entitatea „A” efectuand lunar inregistrarile contabile:
 
% 2814 „Amortizarea altor imobilizari corporale”     400 lei
     
6811.1"Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor“       300 lei
       (deductibile fiscal)
6811.2"Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor“       100 lei
       (nedeductibile fiscal)
 
In ultimul an, cheltuiala cu amortizarea devine deductibila fiscal, insa nu se mai inregistreaza in contabilitate, dar se tine cont la calculul impozitului pe profit iar in Declaratia anuala a impozitului pe profit (101) se completeaza la rd.14.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

0 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x