Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Contract de prestari servicii contabilitate. Cadru legal

Intrebare: Cum trebuie intocmit un contract de prestari servicii de catre o persoana juridica cu cifra de afaceri sub 35.000 euro, cu o persoana fizica, economist, pentru organizarea si conducerea contabilitatii, cf. art. 10 alin 3 indice 1 din Legea contabilitatii. Va rog sa-mi prezentati un model.
Raspuns:
Reglementarea legala a contractelor civile de prestari servicii, cunoscute in practica si sub denumirea de conventii civile, este data de art. 1851 din noul Cod civil potrivit caruia contractul de antrepriza este contractul prin care, antreprenorul se obliga ca, pe riscul sau, sa execute o anumita lucrare, materiala ori intelectuala, sau sa presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, in schimbul unui pret.

In consecinta, prestarea unui serviciu, executarea unei anumite lucrari, materiale ori intelectuale se pot realiza de catre o persoana fizica neautorizata in baza art. 1851 din noul Cod civil .
Conditiile in care se incheie contractul de antrepriza, obligatiile partilor, etc sunt stabilite de Codul civil la art. 1851-1873 din Codul civil .
 
Activitatea desfasurata in baza unui contract civil de prestari servicii nu trebuie sa indeplineasca niciunul dintre criteriile prevazute de lege care caracterizeaza activitatea dependenta stabilite la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal respectiv:
- beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
- in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
- platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
 
Totodata, contractele de prestari servicii trebuie sa respecte criteriile care definesc preponderenta existentei unei activitati independente stabilite de pct. 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal :
 
- libera alegere a desfasurarii activitatii;
- libera alegere a programului de lucru;
- libera alegere a locului de desfasurare a activitatii;
- riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul;
- activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti;
 
Astfel, dintr-o conventie civila de prestari servicii nu trebuie sa reiasa indeplinirea niciunuia dintre criteriile stabilite la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal dar trebuie sa reiasa indeplinite criteriile care definesc preponderenta existentei unei activitati independente, astfel cum sunt stabilite de pct. 19 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Codul fiscal , tinand cont de situatia concreta, pentru a nu risca reconsiderarea activitatii de catre organele fiscale. De aceea, nu va putem prezenta un model de contract.
 
Prin urmare, la incheierea conventiei civile veti tine cont de prevederile Legii 82/1991 , republicata, dar si de prevederile Codului civil si ale Codului fiscal astfel cum le-am expus mai sus pe care le veti aplica situatiei concrete.

Abonare newsletter

Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii

1 comentarii

Atentie! Pentru a posta comentariu, este necesar sa raspundeti corect la intrebare.

elena ivanov 26 Apr. 2012
ma intereseaza despre contractele de presttati servicii pentru cenzor, la asociatiile de proprietari. multumesc.
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x