Oferirea de salarii competitive este cea mai evidenta modalitate de a gestiona retentia angajatilor, dar este posibil sa nu fie o optiune pentru intreprinderile mici cu un buget limitat.
Daca te afli in aceasta situatie, iata cateva modalitati prin care poti imbunatati rata de retentie a angajatilor fara costuri prea mari.
Ofera timp liber pentru voluntariat
Desi multi dintre angajati ar dori sa faca voluntariat, doar cativa chiar se implica in astfel de actiuni. Cel mai des invocat motiv este lipsa de timp si un program inflexibil. Este greu sa gasesti timp pentru a te implica in astfel de activitati printre cerintele de la serviciu si angajamentele zilnice.
Timpul liber pentru voluntariat poate fi un beneficiu important. Acesta le permite angajatilor sa petreaca o zi de voluntariat pentru o organizatie pe care compania doreste sa o sprijine, fara ca angajatii sa isi faca griji cu privire la pierderea unei zile de salariu.
Incurajarea angajatilor sa faca voluntariat le poate imbunatati moralul si poate stimula implicarea lor. Pe langa voluntariat, poti veni in sprijinul comunitatii promovand in randul personalului facilitatea de redirectionare a 3,5% din impozit catre diferite cauze.
O cultura organizationala modelata in jurul empatiei si implicarii civice poate aduce beneficii majore, deoarece atunci cand le oferi oamenilor ocazia sa fie buni, efectele se pot observa la nivelul bunastarii pe care acestia o resimt in cadrul unei companii.
Concentreaza-te pe recunoasterea angajatilor
A spune multumesc este gratuit si poate avea un impact mai mare decat ti-ai putea imagina. Companiile ce implementeaza strategii de recunoastere a angajatilor sunt mai productive si pot avea rezultate mai bune. Opusul este, de asemenea, adevarat: angajatii care se simt subapreciati sunt mai predispusi sa demisioneze.
De fiecare data cand recunosti contributia unui angajat, in mod public sau privat, asigura-te ca oferi feedback autentic. Angajatii isi pot da seama daca dai un feedback superficial, astfel ca recunoasterea pe care o oferi trebuie sa fie sincera. De asemenea, ar trebui ca feedbackul sa fie cat mai specific posibil.
Poti recunoaste meritele angajatilor care au lucrat in companie o anumita perioada de timp, cum ar fi recompensarea a 5, 10 si 20 de ani de activitate. Poti, de asemenea, sa recunosti meritele angajatilor care au dezvoltat relatii foarte solide cu baza de clienti sau pe ale celor care ating anumite obiective de vanzari.
Ofera program flexibil
Un program flexibil este un marker al bunastarii angajatilor, iar aceasta facilitate se afla in stransa legatura cu retentia angajatilor. Astfel, foarte multi dintre angajati cauta un alt loc de munca pentru ca doresc un program de lucru mai flexibil.
Cuvantul cheie aici este flexibilitatea; chiar si o mica modificare a politicilor privind programul angajatilor poate face o mare diferenta. Poate ca nu este o optiune sa le oferi angajatilor posibilitatea de a lucra de la distanta cu norma intreaga, dar prospecteaza optiunea de a lucra remote o zi pe saptamana.
Un mediu de lucru flexibil va face afacerea mai atragatoare pentru angajatii mai tineri, care apreciaza echilibrul dintre viata profesionala si cea privata.
Ofera beneficii de wellness
Lansarea unui program de wellness este o modalitate excelenta de a sprijini sanatatea si conditia fizica a angajatilor. Programele de wellness ajuta angajatii sa adopte obiceiuri sanatoase prin educatie si sprijin.
Ai putea oferi angajatilor abonamente la sali de sport, fie prin intermediul unei colaborari, fie prin rambursarea cheltuielilor cu abonamentul. De asemenea, compania ar putea oferi workshopuri privind gestionarea stresului sau nutritia. Sau poti, de asemenea, sa programezi screeninguri gratuite pentru angajati.
Programele de wellness imbunatatesc retentia angajatilor prin crearea unui mediu sanatos si favorabil si pot reduce, de asemenea, costurile de sanatate.
Asadar, poti imbunatati rata de retentie a angajatilor chiar daca bugetul este stramtorat, adaptand metodele de mai sus la specificul organizatiei tale.
sursa foto: shutterstock.com
Articole conexe
Ultima ora
Abonare newsletter
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Comentarii
0 comentarii