Email RSS Facebook
Esti membru? Logheaza-te aici.
Nu aveti cont? Inscrie-te gratuit
x Intra in ClubContabilitate.ro

ANAF si MFPCodul de procedura fiscalaCodul fiscalDeclaratii si FormulareLegea ContabilitatiiMonografii contabileStudii de cazTVA

Cum se determina valoarea fiscala deductibila?

Buna ziua! Obtin venituri din inchirierea a 2 spatii comerciale pe care le-am dobandit prin mostenire, in urma succesiunii efectuate in anul 2015.
Intrucat, incepand cu 01.01.2023 a fost anulata cota forfetara de 40%, am optat pentru determinarea venitului net in sistem real, adica contabilitate in partida simpla. In cazul meu am identificat 3 tipuri de cheltuieli deductibile:
1. Impozitul anual pe cladiri -taxe locale, deductibil integral.
2. Cheltuielile cu energia si apa, deductibile integral (?) la data efectuarii platii, contractele de furnizare fiind pe numele meu.
3. Amortizarea cladirilor (fara teren), astfel:
- Spatiul 1: an de constructie 1940, schimbare de destinatie in sp.comercial in 2012. Deoarece perioada normala de functionare a expirat de mult, cred ca nu mai obtin un beneficiu important dpdv al deductubilitatii din impozitul pe venit, prelungind perioada de functionare in urma unei expertize tehnice.
- Spatiul 2: an de constructie si dare în folosinta 1996, cu o cheltuiala declarata de 2.000.000 Lei vechi. Pentru a determina valoarea fiscala deductibila, este obligatorie evaluarea la valoarea de piata (justa) a cladirii (fara teren) din anul de dobandire (2015) ,de catre un agent ANEVAR? Repet, am dobandit spatiile in urma succesiunii, făra pret de achizitie. Sau se poate calcula valoarea fiscala deductibila in alt mod?
Imi puteti, va rog, oferi un raspuns la intrebari si confirma sau corecta afirmatiile facute? Multumesc!


E-DECONT. E-FACTURA. E-TRANSPORT. Studii de caz si noutati legislative
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "E-DECONT. E-FACTURA. E-TRANSPORT. Studii de caz si noutati legislative"!


Nota de informare

1 raspuns


la 08 Feb. 2023
Cheltuieli deductibile sunt considerate cele efectuate in anul fiscal respectiv. Impozitul si utilitatile pentru aceasta perioada pot fi deductibile, asemenea si cheltuielile de amenajare sau modernizare a spatiilor, valori care pot fi amortizate, la fel si cheltuiala de evaluare. Amortizarea spatiilor nu poate fi luata in consideratie avand in vedere anul de constructie sau dare in folosinta precum si obtinerea acestora prin succesiune si nu prin vanzare-cumparare.
Voteaza raspuns 0 Apreciez acest raspuns 0 Nemultumit de acest raspuns
Raspunde
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubContabilitate.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

x